Informații despre medicament, dozare și precauții pentru FLONASE

FLONASE oferă ameliorarea timp de 24 de ore a principalelor simptome produse de febra fânului sau alte alergii ale căilor respiratorii superioare. Aceste simptome includ:

MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste:

 • Doza recomandată este de două pulverizări în fiecare nară o dată pe zi (200 micrograme propionat de fluticazonă), de preferat dimineaţa.
 • După ameliorarea simptomelor tale, vei putea scădea doza la o pulverizare în fiecare nară o dată pe zi.
 • Dacă simptomele sunt extrem de grave, este posibil să fie necesară creşterea dozei la două pulverizări în fiecare nară de două ori pe zi până la ameliorarea acestora, însă numai pentru o durată scurtă de timp.
 • Nu administra mai mult de 8 pulverizări (4 în fiecare nară) în fiecare zi. 
 • Folosește cea mai mică doză posibilă pentru controlul simptomelor tale.
 • Dacă după 7 zile simptomele tale nu se ameliorează sau dacă nu sunt bine controlate, adresează-te medicului tău sau farmacistului.
 • Nu utiliza o doză mai mare decât doza recomandată. 
 • Nu utiliza acest spray continuu mai mult de 3 luni decât la recomandarea medicului tău.

 

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani:

 • A nu se utiliza.

ATENȚIE

FLONASE trebuie pulverizat numai în nas. Nu pulveriza produsul în ochi sau în gură.

ATENȚIONĂRI:

 Înainte să utilizezi Flonase adresează-te medicului tău sau farmacistului:

 • dacă utilizezi alte medicamente care conţin corticosteroizi (inclusiv creme pentru tratamentul eczemelor, inhalatoare pentru tratamentul astmului bronşic, comprimate, medicamente injectabile, spray-uri nazale şi picături pentru aplicare în ochi sau în nas).
 • dacă ai o infecţie în interiorul nasului sau la nivelul sinusurilor, sau dacă ai o răceală, dacă ai febră, dacă ai suferit de curând o intervenţie chirurgicală, o leziune (rană) sau o ulceraţie la nivelul nasului.

Când spray-uri nazale cu corticosteroizi sunt utilizate în doze mari pentru perioade lungi de timp, reacţiile adverse pot apărea din cauza medicamentului care este absorbit de către organism. Aceste reacţii sunt mult mai puțin probabil să apară decât în cazul corticosteroizilor administraţi pe cale orală şi pot varia la fiecare pacient în parte și între diferitele medicamente cu corticosteroizi. Efecte sistemice potențiale pot include sindromul Cushing, caracteristici cushingoide, supresie corticosuprarenală, întârzierea creșterii la copii și adolescenți, cataractă, glaucom și, mai rar, scăderea densităţii minerale osoase, efecte asupra metabolismului glucozei și o gamă de efecte psihologice sau comportamentale, inclusiv hiperactivitate psihomotorie, tulburări de somn, anxietate, depresie sau agresivitate (mai ales la copii și adolescenţi).

Tratamentul cu doze mai mari de corticosteroizi nazali decât cele recomandate poate duce la supresia corticosuprarenalei semnificativă clinic. În cazul în care există dovezi că se utilizează doze mai mari decât cele recomandate, atunci o suplimentare cu corticosteroid sistemic adiţional trebuie luată în considerare în timpul perioadelor de stres sau intervenții chirurgicale.

EFECTE SECUNDARE

Efectele secundare serioase sunt foarte rare la administrarea FLONASE deoarece este administrat în nas și nu se absoarbe în corp aproape deloc. Totuși, la fel ca în cazul altor medicamente, FLONASE poate determina efecte secundare la unii pacienți.

Mai jos se găsesc unele efecte secundare care au fost raportate la utilizarea FLONASE. Dacă ești îngrijorat din cauza efectelor secundare consultă medicul.

În cazul utilizării unor spray-uri nazale cu corticosteroizi în doze mari pentru perioade lungi de timp, ar putea apărea reacţii adverse din cauza absorbţiei medicamentului de către organism.

Reacţii adverse foarte rare, dar grave, pentru care trebuie să primești imediat asistenţă medicală:

 • Semne ale unei reacţii alergice, cum ar fi erupţie trecătoare pe piele, umflarea gurii sau a feţei sau respiraţie dificilă.
 • Dacă observi noi modificări ale vederii care apar după ce începi utilizarea acestui medicament. S-au raportat cazuri rare de probleme ale ochilor cum ar fi cataractă sau glaucom la persoanele care au utilizat doze mari de corticosteroizi pe durata mai multor ani.
 • Este posibil să apară mici orificii (perforaţii) ale peretelui din interiorul nasului care separă nările.

În cazul apariţiei oricăreia dintre aceste simptome, oprește administrarea medicamentului şi adresează-te imediat unui medic.

Alte reacţii adverse foarte rare:

 • Probleme ale ochilor cum ar fi durere sau înceţoşarea vederii.
 • Probleme ale nasului cum ar fi durere şi/sau sângerări persistente din nas.

În cazul apariţiei oricăreia dintre aceste simptome, oprește administrarea medicamentului şi adresează-te medicului tău.

Reacţii adverse frecvente:

 • Strănut după utilizarea spray-ului, dar care încetează în scurt timp.
 • Perceperea de gusturi sau mirosuri neplăcute.
 • Uscăciune sau iritaţie a nasului sau gâtului.
 • Durere de cap.

Reacţii adverse foarte frecvente

 • Sângerări nazale ocazionale.

UTILIZAREA ÎMPREUNĂ CU ALTE MEDICAMENTE

Discută cu medicul tău despre toate medicamentele pe care le iei, inclusiv FLONASE.

 

FLONASE poate fi utilizat împreună cu majoritatea medicamentelor eliberate cu sau fără prescripție medicală. Totuși, în cazul câtorva medicamente este necesară precauția, deoarece ele pot face ca nivelul de FLONASE în corp să devină prea mare. Pentru siguranță verifică tabelul de mai jos ca să vezi dacă utilizezi unul din aceste medicamente.

Utilizarea împreună cu alte medicamente:

Dacă iei: Ce trebuie să faci:
Medicamente pentru infecția HIV
(cum ar fi ritonavir)
Discută cu medicul sau farmacistul tău
înainte de a utiliza FLONASE

Glucocorticoizi 

creme pentru tratamentul eczemelor, inhalatoare pentru tratamentul astmului bronşic, comprimate, medicamente injectabile, spray-uri nazale şi picături pentru aplicare în ochi sau în nas

Discută cu medicul sau farmacistul tău
înainte de a utiliza FLONASE

Ketoconazol
tablete pentru infecţiilor produse de fungi
Discută cu medicul sau farmacistul tău
înainte de a utiliza FLONASE

CINE NU AR TREBUI SĂ FOLOSEASCĂ

Următoarele persoane nu ar trebui să utilizeze FLONASE sau ar trebui să discute cu medicul sau farmacistul înaintea utilizării produsului:

Dacă:

Ce trebuie să faci:

Ai vârsta sub 18 ani

Nu utiliza FLONASE

Ești însărcinată sau alăptezi

Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a lua FLONASE

Ai sau ai avut glaucom sau cataractă

Discută cu medicul înainte de a utiliza FLONASE

Ai o rană sau intervenție chirurgicală în nas care nu sunt complet vindecate

Nu utiliza FLONASE

Ai avut vreodată o reacție alergică la FLONASE sau oricare din componentele sale

Nu utiliza FLONASE

Iei medicamente pentru infecția HIV (cum ar fi ritonavir) Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a lua FLONASE

Iei ketoconazol tablete

(medicament pentru tratamentul infecţiilor produse de fungi)

Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a lua FLONASE
Utilizezi corticosteroizi pentru astm, alergie, iritații ale pielii, reacții alergice, inflamație sau afecțiuni oculare Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a lua FLONASE

Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresează-te medicului sau farmacistului. FLONASE conține propionat de fluticazonă.

TOTUL DESPRE ALERGII

Vezi toate articolele