Informații despre medicament, dozare și precauții pentru FLONASE

FLONASE oferă ameliorarea timp de până la 24 de ore a simptomelor alergice produse de febra fânului sau alte alergii provocate de factori alergeni prezenţi în aer. Aceste simptome includ:

MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste:

 • Doza recomandată este de două pulverizări în fiecare nară o dată pe zi (200 micrograme propionat de fluticazonă), de preferat dimineaţa.
 • După ameliorarea simptomelor tale, vei putea scădea doza la o pulverizare în fiecare nară o dată pe zi.
 • Dacă simptomele sunt extrem de grave, este posibil să fie necesară creşterea dozei la două pulverizări în fiecare nară de două ori pe zi până la ameliorarea acestora, însă numai pentru o durată scurtă de timp.
 • Nu administra mai mult de 8 pulverizări (4 în fiecare nară) în fiecare zi. 
 • Folosește cea mai mică doză posibilă pentru controlul simptomelor tale.
 • Dacă după 7 zile simptomele tale nu se ameliorează sau dacă nu sunt bine controlate, adresează-te medicului tău sau farmacistului.
 • Nu utiliza o doză mai mare decât doza recomandată. 
 • Nu utiliza acest spray continuu mai mult de 3 luni decât la recomandarea medicului tău.

 

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani:

 • A nu se utiliza.

ATENȚIE

FLONASE trebuie pulverizat numai în nas. Nu înghiţiţi. Nu pulverizaţi în ochi.

ATENȚIONĂRI:

 Înainte să utilizezi Flonase adresează-te medicului tău sau farmacistului:

 • dacă utilizezi alte medicamente care conţin corticosteroizi (inclusiv creme pentru tratamentul eczemelor, inhalatoare pentru tratamentul astmului bronşic, comprimate, medicamente injectabile, spray-uri nazale şi picături pentru aplicare în ochi sau în nas).
 • dacă ai o infecţie în interiorul nasului sau la nivelul sinusurilor, sau dacă ai o răceală, dacă ai febră, dacă ai suferit de curând o intervenţie chirurgicală, o leziune (rană) sau o ulceraţie la nivelul nasului.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi vedere înceţoşată sau alte tulburări ale vederii care pot fi cauzate de cataractă sau glaucom.

Când spray-uri nazale cu corticosteroizi sunt utilizate în doze mari pentru perioade lungi de timp, reacţiile adverse pot apărea din cauza medicamentului care este absorbit de către organism. Aceste reacţii sunt mult mai puțin probabil să apară decât în cazul corticosteroizilor administraţi pe cale orală şi pot varia la fiecare pacient în parte și între diferitele medicamente cu corticosteroizi. Efecte sistemice potențiale pot include sindromul Cushing, caracteristici cushingoide, supresie corticosuprarenală, întârzierea creșterii la copii și adolescenți, și, mai rar, scăderea densităţii minerale osoase, efecte asupra metabolismului glucozei și o gamă de efecte psihologice sau comportamentale, inclusiv hiperactivitate psihomotorie, tulburări de somn, anxietate, depresie sau agresivitate (mai ales la copii și adolescenţi).

Tratamentul cu doze mai mari de corticosteroizi nazali decât cele recomandate poate duce la supresia corticosuprarenalei semnificativă clinic. În cazul în care există dovezi că se utilizează doze mai mari decât cele recomandate, atunci o suplimentare cu corticosteroid sistemic adiţional trebuie luată în considerare în timpul perioadelor de stres sau intervenții chirurgicale.

EFECTE SECUNDARE

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În cazul utilizării unor spray-uri nazale cu corticosteroizi în doze mari pentru perioade lungi de timp, ar putea apărea reacţii adverse din cauza absorbţiei medicamentului de către organism.

Reacţii adverse foarte rare, dar grave, pentru care trebuie să primești imediat asistenţă medicală:

 

 • Semne ale unei reacţii alergice, cum ar fi erupţie trecătoare pe piele, umflarea gurii sau a feţei sau respiraţie dificilă.
 • Dacă observi noi modificări ale vederii care apar după ce începi utilizarea acestui medicament. S-au raportat cazuri rare de probleme ale ochilor cum ar fi cataractă sau glaucom la persoanele care au utilizat doze mari de corticosteroizi pe durata mai multor ani.
 • Este posibil să apară mici orificii (perforaţii) ale peretelui din interiorul nasului care separă nările.
 • Probleme la nivelul ochilor cum este durerea. 

Reacţii adverse foarte frecvente:
 • Sângerări nazale ocazionale,

 

UTILIZAREA ÎMPREUNĂ CU ALTE MEDICAMENTE

Vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, mai ales:

• medicamente care conţin corticosteroizi (inclusiv creme pentru tratamentul eczemelor, inhalatoare pentru tratamentul astmului bronşic, comprimate, medicamente injectabile, spray-uri nazale şi picături pentru aplicare în ochi sau în nas)

• ritonavir sau cobicistat (medicamente pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane [HIV])

• ketoconazol (un medicament pentru tratamentul infecţiilor produse de fungi). Unele medicamente pot creşte efectul Flonase şi e posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze cu atenţie dacă luaţi aceste medicamente (inclusiv unele medicamente pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane [HIV]: ritonavir, cobicistat)

CINE NU AR TREBUI SĂ FOLOSEASCĂ

Următoarele persoane nu ar trebui să utilizeze FLONASE sau ar trebui să discute cu medicul sau farmacistul înaintea utilizării produsului:

Dacă:

Ce trebuie să faci:

Ai vârsta sub 18 ani

Nu utiliza FLONASE

Ești însărcinată sau alăptezi

Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a utiliza FLONASE

Ai sau ai avut glaucom sau cataractă

Discută cu medicul înainte de a utiliza FLONASE

Ai o infecţie în interiorul nasului sau la nivelul sinusurilor, sau dacă ai o răceală, dacă ai febră, dacă ai suferit de curând o intervenţie chirurgicală, o leziune (rană) sau o ulceraţie la nivelul nasului.

Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a utiliza Flonase

Eşti alergic la propionat de fluticazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Flonase

Nu utiliza FLONASE

Iei medicamente pentru infecția HIV (cum ar fi ritonavir) Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a utiliza FLONASE

Iei ketoconazol tablete

 

Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a utiliza FLONASE
Dacă utilizezi alte medicamente care conţin corticosteroizi (inclusiv creme pentru tratamentul eczemelor, inhalatoare pentru tratamentul astmului bronşic, comprimate, medicamente injectabile, spray-uri nazale şi picăturipentru aplicare în ochi sau în nas) Discută cu medicul sau farmacistul pentru recomandări înainte de a utiliza FLONASE

Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresează-te medicului sau farmacistului. FLONASE conține propionat de fluticazonă.

TOTUL DESPRE ALERGII

Vezi toate articolele